avatar_pngDe kachel is het middelpunt van ons nieuwe atelier. Hij verwarmt het hele vertrek en is een plek om te genieten van het uitzicht of te kijken naar het spel van het vuur.

Vuur & Leem hielp ons een kachel te kiezen waarbij we veel zelf zouden kunnen doen. We wilden een kachel om het hele vertrek te verwarmen, met een groot raam om het vlammenspel te zien, een verwarmd bankje en een bakoven. We kozen voor een zelfbouwmodel, aangepast aan onze situatie: op een hoek. De warme achtermuren verwarmen de badkamer.
Nadat we een lijst met aan te schaffen materialen hadden gekregen, samen met digitale tekeningen en bouwinstructies, konden we aan de slag met de voorbereidingen. Daarna kwam Sjang met een auto vol kachelmaterialen en gereedschap om een paar dagen te helpen met het opbouwen van de kachel. Ik had gedacht dat er speciale leemstenen nodig zouden zijn, maar dat bleek niet het geval: er konden gewone bakstenen worden gebruikt en zelfs stoeptegels en betonnen lateien.
Toen Sjang ons na een paar dagen hard werken weer moest verlaten, heeft hij ons geïnstrueerd hoe we zelf verder konden. Ook hiervoor kregen we bouwtekeningen, foto’s en overleg per telefoon.
De kachel is intussen afgebouwd. Hij moet nog wel worden gestucd met leem en de bankjes moeten nog worden afgewerkt. Volgens de stookinstructies stookten we hem droog. Toen kwam onze verjaardag, waarbij we het oventje in gebruik namen en pizza’tjes bakten. Een kachel in een huisje in aanbouw, een middelpunt van warmte en gezelligheid.