Fundering (1)
Een leemkachel weegt meestal tussen de 2000 en 4500 kg. De fundering en de vloer moeten dit kunnen dragen. Als er een betonvloer op zand ligt is dit vaak al sterk genoeg om de kachel te dragen, of is alleen het storten van een gewapende betonplaat op de vloer voldoende. Als er een kruipruimte of een kelder onder de vloer zit, is het opbouwen van een steunmuur in deze ruimte onder de kachel vaak noodzakelijk. Bij een woning waaronder geheid is zal een aannemer of constructeur moeten kijken of het mogelijk is de leemkachel te plaatsen. Bij twijfel is het altijd goed om een lokale aannemer of constructeur om advies te vragen.
Positie (2)
Hoe centraler de positie van de leemkachel in het huis is, hoe beter. Positie 1 heeft daarom in het bijgevoegde voorbeeld van een plattegrond van een huis de voorkeur. De achterkant van de kachel kan dan ook nog de keuken mee helpen verwarmen. Positie 2 en 3 zijn ook prima. Als de kachel hierbij tegen een buitenmuur wordt aangebouwd brengen we isolatie tussen de muur en de leemkachel aan om warmteverliezen te beperken, hierbij moet rekening gehouden worden met een extra diepte van ongeveer 5 cm.
Grootte (3)
De grootte van de leemkachel bepaalt de hoeveelheid warmte die afgegeven wordt. De muren van een leemkachel worden niet zo heet, tot maximaal 60-70 graden Celsius, en geven een zachte stralingswarmte af van ongeveer 400-500 Watt per m2. Om voldoende warmte te geven heeft een leemkachel minimale afmetingen nodig van 60-90 cm diepte, 90-120 cm breedte en een hoogte vanaf 160 cm. De meeste leemkachels die we bouwen hebben een stralend oppervlakte tussen de 6-8 m2.
Ventilatie (4+5)
Ventilatie is belangrijk voor het goed en veilig functioneren van de leemkachel. Een leemkachel heeft lucht nodig voor de verbranding. De lucht kan uit de ruimte gehaald worden waarin de kachel staat of via buizen (diameter 16-20 cm) onder de grond direct naar de kachel geleid worden. Bij nieuwbouw wordt steeds vaker gekozen voor directe lucht van buiten, in bestaande bouw is dit meestal niet mogelijk en zorgen onze klanten er middels ventilatieroosters (luchtdoorlatend oppervlak: +/- 150 cm2) in ramen of op andere plekken voor dat de lucht naar de kachel wordt toegevoerd.
In huizen met geforceerde ventilatie moet de luchttoevoer altijd direct naar de kachel plaatsvinden en mag er ter plekke van de kachel geen onderdruk zijn, omdat rookgassen dan de woonruimte in gezogen kunnen worden.
Schoorsteen (6)
De schoorsteen is de motor van de leemkachel en wij adviseren een minimale lengte van 5 meter vanaf vloerniveau. Wij geven de voorkeur aan dubbelwandige RVS rookkanalen, maar indien een goede gemetselde schoorsteen aanwezig is kan deze ook gebruikt worden. Zorg ervoor dat de schoorsteen een halve meter boven de nok uitsteekt om altijd een goede trek te hebben. Als het nodig is om de schoorsteen binnen het huis te verslepen, bijvoorbeeld als deze niet verticaal vanaf de kachel omhoog door het dak kan, is dat mogelijk mits de versleping niet te ver is, maximaal 1,5 meter. Meestal verzorgen wij ook de plaatsing of aanpassing van de schoorsteen voor onze klanten.